鄧紫棋po靚照  籲女性要擁抱自己嘅獨特

    21

    鄧紫棋闡述對自己嘅女性美觀。(Instagram圖)

    歌手鄧紫棋(G.E.M.)一向給人嘅感覺都係喜歡笑、樂觀嘅形象,2014年出戰內地歌唱比賽節目《我是歌手2》爆紅。和其他女藝人一樣,G.E.M.為保持好身材積極瘦身,不過15日,她喺ig上話鋒突變,呼籲每一位女性都應該坦然擁抱自己嘅獨特,相信自己嘅美麗。

    「重拾丟掉嘅自信」

    鄧紫棋喺ig為現代生活中女性「大吐苦水」,稱:「其實感覺這年頭女生都活得挺辛苦嘅,稍微多吃了一點就嚷著要節食,全年最積極嘅活動好像就是減肥,發一張自己嘅照片總是左顧右盼夠唔夠漂亮?好像都只有一個狹窄嘅審美觀,而總是覺得自己達不到要求。」她亦話自己有一段時間,在面對排山倒海不同嘅眼光時,也是一樣對自己很苛刻。但「從去年4月巡演開始後,一年間我好像一點點窺探到什麼才是真正嘅美,我也一點點重拾在成長路上丟掉嘅自信。」

    最後,鄧紫棋呼籲女性撇下世俗嘅「美」,去追尋自然自信嘅美,「高矮胖瘦四個字,本身並不帶褒貶。因為從古至今,世俗嘅美都只是主觀眼光的不斷變換和循環。事實是,我們並不活在一個機械城市,不需要每個人都長得一模一樣、追逐同一種美。好希望每個女孩都坦然擁抱自己嘅獨特,相信自己嘅美麗,因為真正嘅美是從內到外都美的。自由自在自然自信,我相信這就是女性美。」

    這篇文章 鄧紫棋po靚照  籲女性要擁抱自己嘅獨特 最早出現於 流動新聞

    分享給好友: